Waarom seizoensproducten winnen
Koken met het seizoen geeft automatisch meer smaak, meer variatie en minder food miles. Groenten als pompoen, knolselderij, spruiten en pastinaak zijn nu op hun best, paddenstoelen brengen umami en notigheid. Omdat de producten rijp en vers zijn, heb je minder poespas nodig, een beetje boter, goede olie, frisse zuren en je bent al halverwege.
Smaakcombinaties die werken
Rond, zoet en aards vraagt om tegenspel. Combineer geroosterde pompoen met citroen en chili, zet romige knolselderij naast frisse appel en peterselie, geef spruiten een krokant jasje met pangrattato en een scheutje citroensap. Paddenstoelen voelen zich thuis bij salie, tijm en een vleugje knoflook, een kneepje citroen haalt alles op, een handje hazelnoten voegt bite toe.
Structuur en techniek
Roosteren concentreert smaken en geeft kleur, stoven maakt alles rond en zacht, kort blancheren houdt groenten fris en knapperig. Werk met contrast, romig naast krokant, warm naast lauwwarm, zuur naast zoet. Vergeet de pan niet na het bakken te blussen met een scheutje bouillon of wijn, zo bouw je in minuten een saus met diepte.
Thuis aan de slag
Begin met een basis, bijvoorbeeld een bakplaat met gemengde wortelgroenten, voeg een kruidige olie toe, rooster tot goudbruin. Maak af met een frisse dressing op basis van mosterd, appelazijn en honing, voeg iets krokants toe zoals noten of croutons. Serveer met een simpele proteïne of laat de groenten de hoofdrol spelen.
Aan tafel bij De Passant
Op onze kaart vind je deze ideeën terug in seizoenssoepen, risotto met boschampignons, salade van geroosterde knolselderij en appel, langzaam gegaard rund met venkel en sinaasappel. Kom proeven, laat je verrassen door hoe simpel en rijk seizoenskeuken kan zijn, en neem een idee mee naar huis.